september 28, 2022

Handboog Vereniging Target Aalsmeer

Handboogschieten voor iedereen

Intuïtief schieten? wat is het precies.. door Trainer Willem Eveleens

Willem Eveleens,

Na 40 jaar in de scheepsbouw te hebben gewerkt als project manager in de installatietechniek in de grote- en luxe jachtbouw ben ik sinds 2 jaar met pensioen .

Als kind heb ik aan meerdere sporten gedaan, waaronder voetballen, maar ik vond het helemaal niets om met zijn allen achter een bal aan te rennen en deze vervolgens weer weg te trappen. Daarna heb ik nog gevolleybald, maar daarbij bleek dat ik slecht tegen mijn verlies kon wat betreft prestaties van mijn medeteamgenoten. Hierna ben ik individueel gaan sporten :  tafeltennis, badminton en darten. Bij het darten wat ik met plezier deed, moest ik op een gegeven moment stoppen vanwege een blessure.

Al sinds mijn jeugd ben ik beziggeweest met boogschieten. Je kent het vast wel : het zelf maken van een boog, zelfs een kruisboog heb ik ook zelf gemaakt. In het toen nog internet-loze tijdperk, is hij via zijn buurman ( welke samen met zijn fanfarekorps kranten ophaalde met een boogschietvereniging in Aalsmeer)  bij handboogschietvereniging Target, terecht gekomen, welke net enkele jaren bestond.

In de Jacob Thijssenlaan in Aalsmeer waar zijn  toen Schoten, is hij in contact gekomen met Adri van Egmond en Jaap Verbruggen. Beide schoten compound (een kleine agressieve boog.) dit vond ik machtig mooi en ben vrijwel meteen lid geworden

Bij HBV Target schieten ze nu alle disciplines, waarvan de hoofdmoot altijd het recurve of Olympische schieten is geweest. Er word nu onderscheid gemaakt in Olympisch schieten en  traditioneel schieten.  Waarbij bij het olympisch schieten een technische sport is, waarmee wordt geschoten met een vizier,  zowel bij de  Recurve als compound boog.   

Veelal waren de leden van HBV Target recurve schutters, een enkeling schoot toen met de compoundboog. Of rollator boog zoals ze dat toen noemde. Ik zie sinds enkele jaren een stijgende lijn van de traditionele tak en instinctieve tak van het boogschieten : het oude schieten zoals het in de middeleeuwen gebeurde erg in opkomst is. Waarbij je schiet zonder vizier, maar via de pijl of slechts op gevoel. Een ware kunst, waarbij veel plezier wordt ervaren.

Als compoundschutter schoot ik samen met Jaap en Adri wedstrijden door het hele land. Verder schoot ik fanatiek op de donderdagavond in het gymnastieklokaal waar we ooit zijn begonnen. Waarbij de gezelligheid, het samenzijn met de mensen en het sportief bezig zijn erg belangrijk voor mij waren.

In 2004 ben ik de trainerscursus Trainer A gaan doen voor de handboogschieten,  daar ik graag mensen mijn enthousiasme overdraag, zo ook met boogschieten. Sindsdien geef ik les met Marco, Peter en Jos.     Samen met Marco Jongkind ben ik later de trainer 3 opleiding gaan doen net als Peter Bouwmeester. Johan en Martijn zijn later ook trainer 2 geworden bij Target, samen vormen we een enthousiast team.

Waarin verschilt olympisch schieten ten opzichten van instinctief schieten nu? Bij instinctief schieten, schiet je een pijl zonder te richten. Alles gaat op gevoel. Net alsof je een prop papier in de vuilnisbak gooit. 

Dus niet echt afhankelijk van het soort boog, wel maakt de Nederlandse Handboog Bond onderscheid in 5 of 6 verschillende klassen. De NHB, de Nederlandse handboog bond, is gezien de animo voor instinctief schieten ook lesplannen gaan ontwikkelen. En trainers gaan opleiden. 

Iedereen kan snel instinctief schiet daar er geen richtmiddel is en er vaak via face-walking of string-walking wordt geschoten . Bij Instinctiefschieten past iedereen bijna automatisch zijn interne vizier aan aan de afstand waarop geschoten wordt .

We hadden al een aantal leden welke 3D schoten, zij hebben op een gegeven moment cursus uitgeschreven voor het maken van een eigen gemaakte bij boog. Dit was erg leuk, waar ik een erg mooie flatbow heb gemaakt. Hier heb ik veelvuldig mee geschoten . Schieten met een houten boog was voor mij meer een uitdaging om het bord te raken dan in geel te schieten met een compound boog. Zodoende we dat ik er meer van wilde weten, en andere op de juiste manier met deze mooie boog dat laten schieten En de vereniging kon ondersteunen door hier ook trainer in te worden.

Zelf denk ik dat instinctief schieten, binnen onze vereniging even groot gaat worden als de recurve-  en compound discipline : de groep instinctieve schutter wordt steeds groter .

Bij ons op de vereniging hebben wij het geluk een van unieke locatie te hebben van Nederland :  Wij hebben een buitenbaan waar we kunnen schieten tot 90m, indoor kunnen schieten tot 25 m. Daarnaast hebben wij op de buitenbaan een heus 3D parcours, waar geschoten kan worden op verschillende afstanden op immitatiedieren of op doelpakken

Vanuit het bestuur en de leden van target is de vraag neergelegd of iemand trainer wilde worden in het instinctief schieten. Daar ik hier erg in geïnteresseerd was , heb ik  hiervoor ingeschreven. Zodoende de cursus gedaan welke ik in mei 2021 met succes heb afgerond. Binnen de vereniging is er veel animo om instinctief te leren. Schieten. Voor mij is er dus veel werk te doen.

Het 3D schieten ga ik samen met o.a Cor de jong opzetten. Hierin wordt ik ondersteund door mijn mede cursisten ( inmiddels trainers) en bestuursleden .

Om het instinctief schiet mogelijkste maken zal er meer publiciteit op de website van de vereniging gemaakt moeten worden . Inmiddels is er door de vereniging materiaal aangeschaft, er zijn meerdere bogen aangeschaft in meerdere pondages . Bogen welke zowel door links- als rechtshandige schutters gebruikt kunnen worden.

Recentelijk heb ik nieuwe trainingsplannen geschreven, soortgelijk aan de beginners- en gevorderdencursus . Nieuwe hierin zal zijn dat er na de beginnerscursus (waar je les wordt gegeven in het olympisch schieten) , je de mogelijkheid hebt om nog 5 lessen te volgen om instinctief te leren schieten. Dit zal op de vrijdag avond plaats gaan vinden daar er vanaf meerdere afstanden getraind gaat worden . Buiten schieten wordt ook een van de mogelijkheden, maar dan moet er wel een eigen boog wordt aangeschaft.

In het najaar van 2021 wil ik gaan starten met de instinctief schieten, meteen na de beginnerscursus.

Over een jaar ik graag zien dat er meer draagkracht is binnen de vereniging. Nu zijn er kleine groepjes binnen de vereniging welke zich een beetje afzonderen. Dit zie ik graag meer integreren .meer overleg en samenspraak.  Een leuke groep mensen welke het instinctief schieten enthousiast beoefenen .

Tim Bras, een cursusmaatje van mij, komt ons assisteren bij de nieuwe cursussen, een aanwinst voor de vereniging .

Vanuit het bestuur heb ik medewerking om dit opnieuw zetten . Van de leden verwacht ik dat wanneer ze deel willen nemen aan de instinctiefschieten cursus ze vertrouwen op de nieuwe manier van schieten en los kunnen laten hoe ze eerder geschoten hebben. Jullie als  leden van de vereniging mogen van mij verwachten dat we het intuïtief schieten op de kaart zetten. Waarbij de score is bij ons misschien minder belangrijk is, maar twee treffers bij ons is net zo belangrijk als twee tienen bij compound. Het spelelement is belangrijk dit zie ik graag groeien.